Over Holland International Blues Festival

Op de geboortegrond van een van Nederlands grootste bluesiconen, het Drentse Grolloo, streek in juni 2016 het Holland International Blues Festival neer. Het was de start van een grandioos muzikaal avontuur.

Meteen bij die eerste editie sprak HIBF de ambitie uit om zich voor het bluesgenre te profileren als het ‘Monterey van Europa’: een podium waar oude, maar vooral ook jonge bluesgoden hun talenten kunnen laten zien. Waar sterren worden geboren. En waar de blues, de muziekstroming die te lang ten onrechte in de schaduw stond van andere genres, eindelijk de internationale erkenning krijgt die ze verdient. 

Dat juist Grolloo het nieuwe Europese hart van de blues moest worden, was meteen duidelijk: het was immers de thuishaven van de legendarische Cuby & the Blizzards. De bluesformatie, in de jaren 60 opgericht en aangevoerd door Harry ‘Cuby’ Muskee, bevatte bekende leden waaronder gitaristen Eelco Gelling en Erwin Java en zelfs Herman Brood op piano. Platen als Desolation en Groeten Uit Grollo bereikten een iconische status. In de boerderij in Grolloo waar Muskee lange tijd woonde en repeteerde met zijn Blizzards, werd in zijn sterfjaar 2011 het C+B Museum gehuisvest en in het dorpscentrum staat zijn borstbeeld.

Holland International Blues Festival wordt nog elk jaar gehouden rond de geboortedatum van ‘Cuby’, in juni. Sinds de eerste editie in 2016 is het alleen maar gegroeid, en nog steeds. Grote namen als Buddy Guy, Bonnie Raitt, Jeff Beck, Kenny Wayne Shepherd, Joe Bonamassa, Walter Trout, Ringo Starr, Van Morrison, Beth Hart en John Fogerty deelden het podium in de grote tent met bluesbeloftes als Christone “Kingfish” Ingram, Joanne Shaw Taylor, King Solomon Hicks, Marcus King en vele anderen.

Het avontuur gaat verder op 13, 14 en 15 juni 2024.

Tot gauw in The Blues Village Grolloo!