Buddy Guy en Joe Louis Walker op Holland International Blues Festival

13 december 2023

Blueslegende Buddy Guy, Joe Louis Walker, Matt Andersen & the Big Bottle of Joy en JJ Grey & Mofro zijn de eerste namen voor het Holland International Blues Festival 2024. Ook Kai Strauss & The Electric Blues All-stars, Ally Venable Band, Mell & Vintage Future en tributeband Grollo zijn van de partij. De kaartverkoop van passe-partouts start vrijdag 15 december om 10.00 uur via Ticketmaster. Losse dagkaarten gaan op een later moment in verkoop.

Het optreden van Buddy Guy is onderdeel van zijn Damn Right Farewell Tour. Na een carrière van meer dan vijf decennia gooit de blueslegende het bijltje erbij neer. De gitarist staat bekend als een van de hardst werkende artiesten in de muziekwereld, met 150 shows per jaar en zo’n beetje elke twee jaar een nieuw album. Op zijn laatste, The Blues Don’t Lie uit 2022, werkten onder meer Mavis Staples, Elvis Costello, James Taylor en Jason Isbell mee als vocalisten.

Zanger, componist en gitarist Joe Louis Walker pakte voor het eerst een gitaar op toen hij acht was en is nu dik in de zeventig. Als tiener speelde hij al met vele groten der aarde, zoals John Lee Hooker, John Mayall, Muddy Waters en Jimi Hendrix. Op zijn schoorsteenmantel pronken zes Blues Music Awards en hij werd geïntroduceerd in de Blues Hall of Fame. De in San Francisco geboren ‘JLW’ bracht in 2023 zijn meest recente album Weight Of The World uit.

De Canadese gitarist en singer-songwriter Matt Andersen begon zijn muzikale carrière in 2002 en werkte en toerde met nogal wat grote namen, zoals Bo Diddley, Buddy Guy, Tedeschi Trucks Band, Marcus King en Beth Hart. Hij sleepte ook al een hele massa prestigieuze prijzen binnen, waaronder meerdere Maple Blues Awards en European Blues Awards als Beste Solo/Akoestische Act. In 2023 verscheen zijn meest recente album The Big Bottle of Joy. Het is zijn tiende studioplaat en de opvolger van het bejubelde House To House uit 2022. Op HIBF treedt hij op met zijn band, ook The Big Bottle of Joy geheten.

JJ Grey & Mofro stonden op de allereerste editie en komen nu terug met een gloednieuw album, Olustee. Het is hun tiende, en het eerste in maar liefst negen jaar. De band komt uit Jacksonville, Florida en is gevormd rond zanger en componist JJ Grey. Mofro was het woord dat hij gebruikte om zijn muziek en geluid te omschrijven toen hij gewoon nog in een houthandel werkte. Inmiddels staat het voor de bevlogen muzikanten waarmee hij speelt.

De Duitse blueszanger en gitarist Kai Strauss nam tot nu toe zeven albums op. De nieuwste, Night Shift, verscheen tegen het einde van 2022. Straus mocht meerdere German Blues Awards in ontvangst nemen en zette zichzelf op de kaart als bandleider maar ook als een begenadigd sideman; zo speelde hij met grootheden als Jimmy Johnson, Mike Wheeler en Lurrie Bell. Hij toert regelmatig met zijn eigen band, The Electric Blues All-stars.

Singer-songwriter en gitariste Ally Venable uit Texas staat bekend om haar dynamische liveshow en begon al vroeg met muziek maken: op haar dertiende vormde ze haar eerste band en slechts een jaar later bracht ze haar eerste EP uit. Ze scoorde Buddy Guy en Joe Bonamassa als gasten op haar laatste album Real Gone uit 2023, nadat ze op diens voorganger Heart Of Fire (2021) al hulp kreeg van haar mentor Kenny Wayne Shepherd and Devon Allman.

Mell & Vintage Future, opgericht door muziekveteranen Nico Brandsen (toetsen) en Ton Dijkman (drums) met de jonge zangeres Melanie ‘Mell’ Jonk, is favoriet bij zowel radio-dj’s als publiek en bracht tot nu toe drie albums uit. Ze waren te zien in tv-programma’s als Linda’s Zomerweek en We Want More en Mell gooide in haar eentje recent nog hoge ogen in Beste Zangers. Vanwege ziekte moest Brandsen de band helaas verlaten, maar die besloot gelukkig door te gaan.

Grollo noemt zichzelf ‘de enige, en dus de beste, Cuby & The Blizzards tributeband in Nederland’. Hun gedeelde liefde voor muziek uit de sixties en seventies zorgde voor het idee om een tributeband te beginnen. De band houdt zich qua repertoire aan de eerste tien Cuby-jaren; van het album Desolation tot en met Kid Blue.

Back to overview